top of page
Αναζήτηση

Παιδί: Η σημασία της Τέχνης και της Δημιουργικότητας

Έγινε ενημέρωση: 4 Φεβ 2021

Θέλετε το παιδί σας να αξιοποιήσει στο έπακρο την τέχνη; Αφήστε το να δημιουργήσει με τον δικό του τρόπο και με τον δικό του ρυθμό.

Στην προσχολική ηλικία το παιδί ζωγραφίζει με πολλά και μπερδεμένα χρώματα. Προσπαθώντας να το ενθαρρύνετε, ρωτάτε, "Τι ζωγραφίζεις;" και εκείνο σκέφτεται για λίγο…μέχρι που του κάνατε την ερώτηση, δεν το είχε σκεφτεί! Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά δημιουργούν και παίζουν με βάση τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους αφενός και αφετέρου βάση των ήχων, των χρωμάτων και των αισθήσεων που δημιουργούνται κατά την διαδικασία του παιχνιδιού.

Λατρεύουν την αίσθηση στα δάχτυλά τους όταν χρησιμοποιούν δαχτυλομπογιές και τον τρόπο που ύστερα τις απλώνουν στο χαρτί, τα ενθουσιάζει να πασπαλίζουν με χρυσόσκονη τις δημιουργίες τους και τους κινεί το ενδιαφέρον ο ήχος ενός πινέλου σε μια σελίδα. Όλες τους οι αισθήσεις τους λειτουργούν στο έπακρο.

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, τα περισσότερα νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν απόλυτη αίσθηση του τι φτιάχνουν ή κάνουν, ούτε επικεντρώνονται στην τελική εικόνα της δημιουργίας τους. Αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο να το αποδεχτεί ο γονιός ο οποίος διακατέχεται συνήθως από ένα αίσθημα τελειομανίας ή ανάγκης ολοκλήρωσης του έργου του παιδιού, σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Αυτό που δεν γνωρίζει, είναι ότι αφήνοντας το παιδί να απολαύσει την διαδικασία της δημιουργίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για αυτό. Τα παιδιά θα εξελιχθούν καλύτερα μακροπρόθεσμα εάν τους επιτρέπεται από νωρίς να ζουν την στιγμή και να την εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο.

Η ενίσχυση της δημιουργικότητας θα βοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί νοητικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Η διαδικασία δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής τέχνης μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των μικρών παιδιών να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σημασία έχει άλλωστε η διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα.

Καθώς τα παιδιά χειρίζονται ένα πινέλο, βελτιώνεται η λεπτή κινητικότητα. Μετρώντας κομμάτια και χρώματα, μαθαίνουν τα βασικά στοιχεία των μαθηματικών. Όταν τα παιδιά πειραματίζονται με υλικά, πειραματίζονται με την επιστήμη γενικότερα. Ίσως όμως το πιο σημαντικό στοιχείο, έγκειται στο ότι τα παιδιά όταν δημιουργούν και πειραματίζονται ελεύθερα και χωρίς κριτική, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους! Και τα παιδιά που αισθάνονται ελεύθερα να πειραματιστούν και να κάνουν λάθη, αισθάνονται σίγουρα να ανακαλύψουν και να δοκιμάσου νέους τρόπους σκέψης, πέρα από τα στενά όρια της φαντασίας των ενηλίκων.

Τρόποι για να εμπνεύσετε τη δημιουργικότητα:

- Αποφύγετε να κατευθύνετε την φαντασία τους. Μην πείτε στο παιδί τι να φτιάξει ή πώς να το φτιάξει. Σε αντίθεση, ενθαρρύνετέ το να πειραματιστεί με την ανάμειξη χρωμάτων χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους πινέλων και χαρτιού ή να ενσαρκώσει μια ιστορία που θα δημιουργήσει μόνο του.

- Αποφύγετε να κατευθύνετε την φαντασία τους. Μην πείτε στο παιδί τι να φτιάξει ή πώς να το φτιάξει. Σε αντίθεση, ενθαρρύνετέ το να πειραματιστεί με την ανάμειξη χρωμάτων χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους πινέλων και χαρτιού ή να ενσαρκώσει μια ιστορία που θα δημιουργήσει μόνο του.

- Όταν μιλάτε στο παιδί για το έργο τέχνης του, προσπαθήστε να είστε ακριβείς στα σχόλιά σας και να του δώσετε χώρο να εκφραστεί. Για παράδειγμα, αντί να κάντε ένα γενικό κομπλιμέντο, είναι καλύτερο να εστιάσετε σε κάποια λεπτομέρεια όπως: "Βλέπω ότι χρησιμοποίησες πολύ κόκκινο στην ζωγραφιά σου. Γιατί επέλεξες αυτό το χρώμα;"

- Όταν ένα παιδί τελειώνει την δημιουργία του μην προτείνετε προσθήκες ή αλλαγές. Μην ασκείτε κριτική εις βάρος της φαντασίας και του αυθορμητισμού που διατηρούν στην παιδική ηλικία. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να νιώσει ότι αυτό που έχει δημιουργήσει είναι αρκετό - ακόμα κι αν είναι απλώς μια κουκκίδα στη σελίδα. Για εκείνο ίσως είναι ένα μυρμήγκι που ταξιδεύει στο διάστημα… Μπορεί στο χαρτί να φαίνεται λίγο, μα όπως και να το κάνεις, είναι ένα μυρμήγκι σε μια σπουδαία αποστολή!




149 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page